Assalamualaikum Semua

Harini kita nak membincangkan tentang topik khasiat sayur kailan.

Sayur Kailan ini mempunyai nilai gizi yang cukup tinggi, ia mempunyai beberpa kandungan nutrisi seperti beta karoten, vitamin K, vitamin C, lutein, zeaxanthin, serta sangat kaya akan kandungan kalsium.

Kailan merupakan jenis sayuran yang memiliki kandungan manfaat vitamin C yang lebih tinggi daripada buah jeruk. Dimana ia mampu memenuhi sekitar 134%  nutrisi yang diperlukan oleh tubuh, sedangkan jeruk  sekitar 113% saja. Selain itu, kailan juga mampu menyediakan lebih tinggi kandungan vitamin A daripada jenis sayuran berdaun hijau lainnya.

Kandungan nutrisi penting yang terdapat dalam sayuran kailan dapat memberikan berbagai jenis manfaat bagi kesehatan tubuh kita, diantaranya adalah :

1. Dapat Megurangkan Risiko Penyakit Kanser 

Manfaat kesihatan kailan adalah disebabkan oleh fitonutrien yang mengandungi sulfur. Bahan-bahan ini dapat mengurangkan kejadian pelbagai jenis kanser.

2. Mengurang Kadar Kolestrol Dalam Badan 

Kandungan vitamin K dan serat dalam sayur kailan dapat mengurangkan kadar lemak dalam darah sehingga mengurangi risiko penyumbatan pembulu darah. Oleh karena itu, jenis sayuran ini dapat mencegah terjadinya serangan jantung atau stroke akibat timbunan lemak dalam darah.

3. Mengurangkan Risiko Diabetes

Kandungan asam lemak omega 3 yang terdapat dalam sayur kailan juga membantu menurunkan terjadinya resiko penyakit akibat kadar gula yang tidak normal dalam darah.

4. Membantu Menjaga Kesihatan Kulit

Sayuran daun hijau ini memiliki kandungan manfaat antioksidan seperti vitamin C dan vitamin E. Kandungan ini sangat  penting dalam menjaga kesihatan kulit serta kandungan tersebut dapat menghasilkan kolagen dalam tubuh.

5. Mengurangkan Berat Badan 

Sayur ini mempunyai serat alami. Serat ini mampu mempercepatkan metabolisme dalam tubuh dan membakar kalori sehingga akan terasa kenyang lebih lama dan mengurangkan berat badan.

6. Membantu Menjaga Kesihatan Otak

Kandungan asam lemak omega 3 dalam sayur Kailan ini mencegah terjadinya kerusakan otak atau gangguan otak. Kandungan vitamin K dan asam lemak omega 3 ini berfungsi untuk memelihara kesehatan otak Anda dan mencegah virus untuk masuk ke otak.

Demikian adalah beberapa manfaat sayur kailan ini, Semoga info ini bermanfaat pada anda semua.

Share This