Assalamualaikum semua
Harap semuanya berada dalam keadaan sihat, sekarang ni musim hujan. Ramai yang terjejas dengan banjir di kediaman masing-masing. Semoga Allah permudahkan urusan semua rakyat di Malaysia ini. Aamiin

Ok btw harini Sambaleena nak kongsikan resepi Daging Kerutuk.

Masakan kerutuk ni asalnya dari kelantan. kebiasaannya ia dimasak di hari raya, pada majlis kenduri kahwin atau hari hari istimewa yang lain.  Gulai Kerutuk ni, kalau kena dengan bahan dan resepinya, memang tak terkata lah sedapnya, kalau makan tu sampai licin lah pinggan.

Orang kata kerutuk yang sedap ni bergantung kepada kepekatan kuah dia, kalau kuah tu sedap, cicah dengan roti biasa pun dah terasa nikmatnya. Yang paling best sekali kalau dimasak dengan daging atau itik fuhhhh marvelous.

Rahsia yang membuatkan kuah kerutuk ni sedap adalah dari rempah kerutuk timbang yang terdapat di kelantan. Tapi sekarang ni sambaleena tak nak susahkan korang lagi untuk cari rempah itu semua. Hanya menggunakan Pes Kerutuk Abe Sambaleena sahaja kerja korang dah jadi mudah

Bahan yang terdapat didalam pes ini adalah Bawang merah, Rempah Kerutuk, Minyak Sawit, Kerisik, Asam Jawa, Gula, Garam , Serai,Lengkuas, Halia dan Perasa yang dibenarkan. So korang tak perlu cari bahan ni semua lagi dah,

Okay Jom kita teruskan dengan cara memasak Daging Kerutuk Abe ni 🥘 👇

🥩 Tuangkan pes kedalam kuali
🥩 Masukkan Daun Pandan
🥩 Masukkan Daging yang telah direbus
🥩 Masukkan Air
🥩 Boleh tutup seketika
🥩 Masukkan Cili Hidup
🥩 Sedia untuk dihidang

❌TAK PERLU GARAM / PERASA LAGI DAH ❌

Yesss, so easy guys! 😋 . Kalau korang nak tengok video cara kita masak Daging Kerutuk Abe ni boleh tengok di ig sambaleena.my dan untuk korang yang nak dapatkan Pes Kerutuk Abe Sambaleena ini boleh cari di website sambaleena.com dan shopee sambaleena.hq. 

Selamat Mencuba Semua
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Share This